Vakuování. Potřeby pro něj.
Vakuování je opravdu dokonalý způsob uchování potravin v neustálé čerstvosti. Proto je velice oblíbené hlavně u profesionálů. Ti se totiž denně potýkají s přebytky potravin, které je potřeba nějak uchovat. Díky vakuování je možné jednoduše chránit potraviny proti vnějším vlivům. Dále je také zmenšen jejich objem na minimum.
Je to hlavně proto, že vakuová balička odsaje úplně všechen vzduch z vakuového pytle. Pro speciální linkové vakuování se používá automatická vakuová komora, která je nastavená tak, aby byla průchozí a zavakuované výrobky posílala dále ke zpracování či zabalení. Vakuová komora se ale používá pouze v pásové výrobě. Vakuová balička je za to jednoduše použitelná pro profesionální účely v restauračních nebo hotelových kuchyních.
Je zde ještě jeden druh vakuové baličky.
Pro domácí použití se doporučuje spíše vakuová svářečka. Je to malý a kompaktní výrobek, který je opravdu nenáročný na uskladnění. Neobsahuje žádné komory nebo lázně a odsává vzduch z vakuového pytle asi nejhůře ze všech tří produktů. Na naše domácí použití jenom občas to ale stačí. Bohužel je vakuová svářečka vcelku dosti nekvalitní zařízení. Jeho vakuovací účinek je tedy mnohem nižší než u předchozích dvou modelů. Potravina není zavakuována dokonale takže není chráněna po tak dlouhou dobu. Vakuová komora je oproti tomu to nejlepší, co existuje.
Používá se hlavně pro linkové provozy. Jedná se zde o to, že potravina musí být opravdu důkladně zavakuována. Jinak by nemusela vydržet převoz do obchodního řetězce, který může být vzdálený i přes půl světa. Díky této metodě je ale potravina dokonale chráněna vůči vnějším vlivům. Vakuování se také používá ve speciální metodě vaření sous vide. To je opravdu na dokonalá metoda na vaření masa v přirozeném prostředí. Proto je zvoleno vakuování pro tuto metodu. Na to se používají speciální vakuové baličky. Ty mají v sobě i speciální vodní lázeň, která se dá jednoduše použít i na samotné vaření. Díky tomu máme dvě zařízení v jednom.