Vakuovačka na maso nebo na potraviny

Ano, existuje více druhů vakuovaček. Není možné ale přesně říct, že tato je určená pouze na maso a tato je určená pouze na potraviny. Všechny jsou svým způsobem určeny všechny na všechno. Vakuovačka na potraviny by měla mít dostatečně vysoký výkon na to, aby byla schopná zabalit i tvrdé potraviny.

Dále je potřeba zvolit správný a hodně odolný vakuovací pytel. Jinak může dojít k tomu, že se pytel jednoduše protrhne a potravina nebude chráněna vůči vnějším vlivům. Navíc by vakuování ztratilo smysl a dostal by se do ní vzduch. Proto je hodně důležitá vysoká pevnost vakuového pytle. Pokud chceme zavakuovat maso tak volíme pytle podle toho, jestli vakuujeme s kostí nebo bez. Musíme uvážit, že kost na mase by mohla protrhnout pytel hodně snadno. Navíc by se maso s kostí mělo na vakuování připravit odstraněním ostrých částí kostí.

Vakuování masa také může být veliká věda.

Pokud vakuujeme maso bez kosti tak jsme vcelku v klidu. Jeho struktura je většinou za syrova hodně měkká, takže vakuová balička ještě může trochu srazit jeho objem. Vakuovačka na maso je tedy zvolena tak, aby měla dostatečný výkon na stlačení i masa samotného, a ne jenom na odsátí vzduchu. Nebezpečí vakuování masa s kostí jsme se nastínili už v úvodu. Je zde opravdu hodně potřeba vybírat pevné a silné vakuové pytle. Dále je potřeba dbát na kvalitu baleného masa a odstranit úplně všechny ostré hrany kostí. Úplně nejlepší by bylo použít vakuovačku na maso pouze na vykostěné maso. Tím předejdeme tomuto nebezpečí a máme vše mnohem jednodušší.

Vakuování potravin může být mnohem složitější. U některých potravin se totiž ostrým hranám bohužel nevyhneme. Můžeme mít také pevné potraviny, které je obsahují a je to u nich žádoucí. V takovém případě nám může vakuovačka na potraviny roztrhnout pytel také. V tomto případě nám bohužel pomohou pouze tlustostěnné vakuové fólie, které tomuto protržení dokážou zabránit. Pokud ale máme rohy příliš ostré, není možné tomu zabránit a potravinu prostě vakuovat nemůžeme.